Dagens mat

2012-01-30 | 22:28:18
Middag
Köttfärssås på färska tomater, med smör- och vitlöksstekt zucchini

Kycklingwok med sötsur sås och blomkålskompott

2012-01-25 | 19:50:58


Ingredienser
4 port


Kycklingwok:
4 kycklingfiléer
½ påse färdig wokmix
1 burk vattenkastanjer
Babymorötter
(Broccolibuketter)
Sweet chilisås (eldorados)

Salt, svartpeppar
Wokmix
Asiatisk krydda (utgått ur sortimentet)

Blomkålskompott:
Ett halvt blomkålshuvud
Grädde
2 vitlöksklyftor
Salt, svartpeppar
Chilipulver

Börja med att dela blomkålen i små bitar, behöver inte se snyggt ut. Värm upp en kastrull på mellanvärme och ha i smör. Tillsätt blomkålsbitarna, salta och peppra. Låt fräsa på i 8-10 min och tillsätt riven vitlök och chilipulver, rör om med jämna mellanrum. Tillsätt sedan ca 1 dl grädde och låt koka upp.

Skär kycklingen i lagom bitar, stek i smör och olja på mellan-hög värme, krydda med salt, svartpeppar, wokmix och asiatisk krydda.  (Går annars bra att krydda med liknande krydda, men dessa är toppen!)
Lägg över den färdiga kycklingen i en skål, tillsätt mer olja i pannan och höj värmen. Ha i den frysta wokmixen, babymorötterna och vattenkastanjer (broccolibuketter om man vill) och låt steka på tills de är klara. Ha i kycklingen och tillsätt sweet chilisås efter smak, låt puttra på svag värme någon minut.

Jag skulle haft i ananasbitar också, men eftersom min sambo inte är så förtjust i ananas så serverade jag istället krossad ananas vid sidan av. Blir det för stark så kan man blanda ananasen i lite creme fraiche.

Vill man inte ha blomkålskompott så funkar såklart det gamla hederliga jasminriset utmärkt till istället!


Dillpanerad rödspätta med hollandaisesås

2012-01-25 | 19:29:30


Ingredienser
4 port

4 färska rödspättafiléer
3 ägg
Pofiber eller ströbröd
Dill
Salt, peppar

Vispa 3 ägg lätt med en gaffel, blanda sedan samman pofiber/ströbröd med salt, peppar och dill på en tallrik. Jag använder mig av torkad, hackad dill. Doppa sedan filéerna i äggen så det täcker båda sidorna, gör sedan samma sak i dill/pofiber-blandningen. Lägg i stekpanna med smör och stek tills den fått en fin färg, vänd och upprepa.

Jag serverade med lite grönsaker till och en färdig hollandaisesås (fy mig!) eftersom det inte fanns tid för att göra egen. Annar passar rätten bra ihop med till exempel potatis eller blomkålsmos.


Dagens mat

2012-01-23 | 19:07:00
Middag
Dillpanerad rödspätta med hollandaisesås

En underbart stark tjej!

2012-01-21 | 19:34:07
          
                                                             Klicka på bilden för att komma till Annas blogg!
 

När jag lärde känna denna tjej för några år sedan (tror det var 2008) så var hon i ett väldigt dåligt förhållande, med en kille som saknade respekt för henne, och som ständigt kallade henne för elaka saker. Hans beteende gjorde att Anna blev väldigt osäker på sig själv, och som många andra tjejer i samma situation så stannade hon kvar hos honom alldeles för länge, med tron att han kunde ändra sig.

Vi har nog alla varit där någon gång, och under den här tiden var vi båda tillsammans med killar som inte respekterade oss eller behandlade oss bra, och trots våra försök att hjälpa varandra att lämna våra pojkvänner, som komiskt nog hade samma namn, så tänkte vi båda två att 'men han kommer ändra sig, han älskar ju mig'. Men så var ju inte fallet. Det tog ett tag innan jag insåg att jag inte kunde leva på det sättet, och gjorde slut. Självklart är det alltid svårt i början, men efteråt vet man att man tog rätt beslut.

Det tog lite längre tid för Anna att inse att hon förtjänade bättre än sin kille, och att det fanns killar därute som faktiskt VILLE ge henne den kärleken, och respekten som hon förtjänade. För varje gång hon skrev ett sms till mig och var ledsen så ville jag bara åka och hämta henne, trösta henne och säga att allt skulle bli bra. Bara få krama om henne. Tyvärr bodde vi långt ifrån varandra, och det fanns inte möjlighet att göra det. Men jag hoppades att hon skulle inse att hon var  värd så mycket mer än den killen, och att hon skulle lämna honom.

Så när jag fick smset om att hon gjort slut så log jag stort, och det kändes som om jag kunde slappna av, för nu skulle min fina vän få det så mycket bättre. Sen hände allt ganska snabbt, plötsligt åkte hon upp till Norrland tack vare en vän, och träffade där sin kärlek Andreas, som hon bara någon månad senare även flyttade in hos.

Numera är Anna en stark tjej, som står upp för vad hon tycker och inte låter någon trycka ner henne igen, är sambo med en kille som behandlar henne som hon förtjänar, och mår bättre än någonsin! Och jag, som gjorde slut med min kille, träffade kort därpå kille som är min stora kärlek, och tog inte lång tid innan vi blev sambos och flyttade till en mysig lägenhet i arboga. Tänk hur fort allting kan gå, och hur bra allt kan bli om man bara vågar, och om man står upp för sig själv och inte accepterar att bli dåligt behandlad!

Jag tycker verkligen ni skall kolla in hennes blogg, för man blir så inspirerad och glad över hur lycklig hon är nu. Mycket tack vare hennes Andreas. Så TACK Andreas, för att du får min fina vän Anna att skina som den sol hon är, och för att du tänder glöden i hennes ögon! <3



Dagens mat

2012-01-19 | 18:33:00
Middag
Pannkakor utan mjöl (LCHF)





Korvstroganoff med paprika och purjolök

2012-01-19 | 16:47:20


Ingredienser
4 port

1 falukorv
1 grön paprika
1 röd paprika
1 liten purjolök
2 vitlöksklyftor
5 dl grädde
2 dl sweet chilisås
2 msk tomatpuré

paprikakrydda
basilika
svartpeppar
salt

Börja med att skära falukorven i lagom stora bitar, och stek i smör på medelvärme.
Skär paprikorna och purjolöken till önskad storlek under tiden som falukorven får färg, och tillsätt sedan dessa och riven vitlök,
låt fräsa på snabbt. Tillsätt 5 dl grädde och 2 msk tomatpuré, och låt småputtra på låg värme.
Krydda med paprikakrydda, basilika, svartpeppar och salt, och tillsätt sedan sweet chilisås efter smak, låt koka ihop.
Vill man ha den lite tjockare kan man tillsätta lite redning.

Eftersom jag äter LCHF så åt jag min med grönsaker, men sambon fick ris till.
Denna korvstroganoff är annars väldigt god med kokt potatis!


Lite tidigt kanske.. men vad gör det?

2012-01-18 | 16:03:21


Ja, fettisdagen eller semmeldagen som man också kallar den, infaller ju inte förrän 21 februari i år.
Men eftersom min kära sambo tjatar så mycket om semlor, så gjorde jag iordning några till förra helgen, och bjöd även över svärmor på fika. Såhär fina blev dom!

Dagens mat

2012-01-17 | 18:53:21

Frukost
Thé med grädde, samt en smoothie med yoghurt, hallon, jordgubbar, bladspenat och advokado.


Middag
Korvstroganoff med vitlök, purjolök, 2 sorters paprika och grädde.


Nya recept på gång!

2012-01-17 | 15:16:04

Under senaste dagarna har jag fått betydligt fler läsare, vilket är jättekul!
Därför hälsar jag alla nya läsare välkomna till min sida, och hoppas att ni hittar någon kul läsning, och framförallt goda recept! Jag älskar att laga mat och baka, så det har blivit en hel del sånt på bloggen numera. Om min blogg växer mer och mer så planerar jag att skaffa en blogg endats för mat och bak, det vore ju superkul!

Senare kommer det bland annat ut ett recept på ratatouille och på min falukorvsgratäng med blomkålsmos!
Låter väl inte helt fel, eller hur?

Uppdatering - Kom på att jag inte har ett kort på min ratatouille, så lägger ut ett recept på min korvstroganoff sålänge.
Gratängen får vi ta en annan dag :)


Veckans video!

2012-01-15 | 00:56:28




Kanske något man skall prova på, det ser ju ut att bli super ;)

Dagens matlåda?

2012-01-11 | 12:43:00


Älsklingen hade tjatat om lasagne i något som kändes som en evighet, så jag var en snäll flickvän och gjorde en lasagne bara till honom, 4 matlådor blev det. Nu ska jag väl slippa göra lasagne på ett tag..

Dagens mat

2012-01-09 | 17:41:00
Frukost
Thé med grädde, ägg med majonäs

Lunch
Inte hungrig, så det blev inen lunch

Middag
Kräftsallad med vitlökssås


Brum brum!

2012-01-05 | 18:53:45


Dagarna innan jul fick jag en tidig julklapp av min fina karl, nämligen en sån här!
Jag har velat ha en stavmixer rätt länge, och nu fanns det en till bra pris med fler tillbehör, och den är verkligen toppen!
Jag förstår nästan inte hur jag klarat mig utan en tidigare.

Broccolisoppa

2012-01-02 | 19:53:00


Ingredienser
4 port

1 färskt broccolihuvud
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Vatten
1 buljongtärning
8 dl vispgrädde
1 nypa chilipulver
salt & peppar
1 paket bacon

Börja med att steka baconet knaprigt, lägg åt sidan.
Hacka lök och vitlök och låt mjukna i smör.
Dela broccolin i mindre bitar och låt fräsa någon minut.
Lägg i buljongtärningen och häll på vatten så det knappt täcker broccolin, mer än så gör soppan tunn.
Ha i kryddorna och låt koka på svag värme ca 8-10 min eller tills broccolin är mjuk.
Använd stavmixer och mixa tills det blir en slät soppa, häll i grädden och låt koka upp i 5 min.

Servera soppan med baconet strött ovanpå!



Hannah Victoria Klasson, 24 år gammal och bor i Arboga tillsammans med min sambo Thobias och våra katter Gibson och Pripps. Utbildar mig just nu till bagare/konditor.Tycker om matlagning, att baka, fotografera och umgås med nära och kära. I min blogg kommer ni få många härliga recept!
RSS 2.0