Ugnspannkaka

2011-12-23 | 17:23:00


Ingredienser
2 port

2 dl grädde
1 dl röd mjölk
2 msk fiberhusk
4 ägg
1-2 nypor salt

Vispa samman allt med elvisp. Låt smeten stå i 5 minuter och svälla. Smeten blir ganska tjock så man får bre ut den lite i stekpannan om man gör plättar, om man vill göra ugnspannkaka som jag gjorde så tillsätter man lite mer grädde och mjölk, så smeten blir lite tjockare än vanlig pannkakssmet, kör in den i en ugnsform ungefär 30x20 cm på 175° i ca 20 min eller tills den fått en fin färg.

Jag serverar min med grädde och lite sylt, men vill man göra fläskpannkaka så har man bara i lite fläsk, och serverar med lingonsylt istället.

1 dag till julafton

2011-12-23 | 14:27:51
Jajamen, det är iallafall vad som står i almenackan.
Det känns dock inte, känns mer som att det är november och den första snön precis kommit ner och regnat bort. För det är väl ungefär så november brukar vara. Julkänslan kom i november, och försvann lika fort. Jag behöver ha snö för att få julkänslor, villket det inte finns ett enda spår av ute för tillfället, och imorgon är det julafton för sjutton gubbar! Nej, ska rycka upp mig och göra lite Tomtefudge snart, nom nom!

Det har ju varit ganska tyst på bloggen några dagar, och det är på grund av att jag tog en liten paus här. Under de senaste dagarna har det varit mycket bakande, städande, fixande, julklappsinslagande och handlande, så jag har faktiskt inte hunnit eller orkat ta mig tid till att uppdatera. Men det kommer kära vänner, jag tänkte faktiskt inleda det nya året med att lova er uppdateringar för jämnan, det ni!

Så länge får ni nöja er med lite härliga bilder på vad som bakats under julen här hemma.
Har även några recept jag skall lägga upp, och det kommer innan det nya året, var så säker!

Saffransbiscotti




Saffransbullar med mandelmassafyllning




Julköttbullar




Stora Daim Cookies




Mitt egna julbröd






Juletider

2011-12-16 | 19:22:35
Ja, såhär straxt innan jul har jag fullt upp med att baka och förbereda inför julens härligheter, så jag ber om ursäkt över att det inte kommit upp någon dagens mat här, och förmodligen inte kommer göra det på någon dag.
Däremot så kommer det nog komma upp lite härliga recept på bland annat broccolisoppan och några av de julgodis och kakor jag kommer göra här innan jul. Det låter väl inte helt fel ändå?


Saffransbullar med mandelsmassafyllning





Saffransinlagda päron

2011-12-15 | 11:19:00


Defintivt inte något man ska äta när man kör LCHF-kost, men nu är det jul och då MÅSTE man som bak och mat-älskare faktiskt prova på lite nya, härliga recept. Det här hittade jag i en tidning från Ica Maxi, och ni kan ju bara gissa om det var gott..

Tänkte bjuda mina svärföräldrar på detta ikväll om dom kommer förbi på en fika, så vi får se om deras betyg blir likadant. Sambons betyg verkade iallafall var godkänt, och det är alltid positivt.

Dagens mat

2011-12-14 | 22:15:30
Frukost
Thé med grädde, ägg med majonäs

Lunch
Gårdagens broccolisoppa

Middag
LCHF-ugnspannkaka, grädde och jordgubbssylt
(Sylten är egentligen inte godkänd, men jag glömde tina hallon så det fick bli en klick sylt)



Dagens mat

2011-12-13 | 21:08:38
Idag blev det varken frukost eller lunch.
Först var jag till läkaren och tog blodprov, detta görs såklart på fastande mage. Provet tog jag för att få se mitt kolesterol, resultatet kommer visas i bloggen om en vecka eller två. Straxt därefter gick jag till tandläkaren, blev ruinerad och fick äcklig-bläig-skit-bananlack, och fick således inte äta på 1-2 timmar. Men middag blev det iallafall. Sambon verkade väldigt skeptisk och ville inte alls ha, tills han smakade och sa att det var gott. Jag själv, som varken ätit eller gjort broccolisoppa innan, råder er att testa - för gud så gott det var!

Middag
Broccolisoppa med knaprig baconströssel



Om någon vill ha receptet så hojta till - så lägger jag upp det!

Dagens mat

2011-12-12 | 21:18:00
Frukost
Äggröra, babybell, tomater och philadelphia



Lunch
Lite rester sen helgen, inget märkvärdigt

Middag
Smörstekt kyckling med coleslaw, sallad, och lite sweet chilisås


Fisksoppa med saffran

2011-12-12 | 20:49:47


Fick en förfrågan om receptet till denna, så det är klart att du skall få det Anna!
Tyvärr har jag inte dom absoluta måtten, då jag nästan aldrig lagar mat med hjälp av recept utan mest kör på fritt och slänger i lite hit och dit. Men det är ungefärliga mått här iallafall, sen får man smaka av.

Ingredienser
4 port

500 g fisk (Jag hade torskfilé)
1 gul lök
1 fiskbuljongtärning
3 dl vatten
5 dl grädde
1 dl creme fraiché
Broccoli
Räkor (Hade tyvärr inte det hemma denna gång)
salt, peppar dill, cayennepeppar

Skär löken i tunna skivor och bryn i smör på låg värme (löken skall bara bli genomskinlig, inte mer.)
Häll på 3 dl vatten och lägg i buljontärningen. Låt koka upp en stund så buljongen löser sig.
Skär under tiden broccolin i mindre buketter (koka broccolin 5 min om du använder fryst.)
Häll i grädden och creme fraichén och sänk värmen lite, det skall inte koka, bara sjuda.
Lägg i broccolin och krydda med salt, peppar, dill och lite cayennepeppar.
Tärna till sist fisken i lagom bitar, lägg i soppan och dra av från värmen.
Vill man ha en tjockare soppa kan man reda av den med tex maizena.
Låt vila under lock i 5 minuter under tiden du gör aiolin.

Aioli
Majonäs
Riven vitlök
Svartpeppar, salt

Precis innan servering läggs räkorna i, tillsammans med en klick aioli.
Det är även jättegott att servera med vitlöksbröd till, om man inte äter LCHF.

Saffransbiscotti

2011-12-12 | 19:26:37


Visste ni att 'biscotti' betyder att något är 'bakad två gånger' ?

Ingredienser
200 g margarin
1,5 dl råsocker
1 dl strösocker
4 ägg
1 pkt saffran
1-2 msk hett vatten
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
200 g flagad mandel

Sätt ugnen på 200°.
Rör margarin och socker pösigt och tillsätt äggen ett efter ett, rör om mellan varje ägg.
Lös saffran i hett vattnet och häll ner i ägg- och sockersmeten.
Blanda ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker, och rör om tills det blivit en deg.
Man kan behöva knåda med händerna!
Häll sist ner mandeln (går att använda hel mandel om man vill) och blanda in.
Dela i 4 delar och rulla till längder på bakplåtspapper. Platta till längderna lite med handen.
Grädda på 200° i 10 min. Sänk sedan värmen till 175° och grädda i 15 minuter.
Ta ut plåten och skär längderna snett i skivor och lägg tillbaka på plåten (du kommer behöva en extra plåt nu)
med skärsidan upp. Sänk ugnen till 100° och låt torka i ca 50 min.

Perfekta till julfikat och en skvätt glögg, men kan också göras en god dessert av!
Smula ner saffransbiscotti i ett lågt glas, ha på grädde som vispats med tex lingon eller en skvätt rom, och varva några gånger. Avsluta med grädde på toppen!


Stressad som en tok..

2011-12-12 | 16:56:46

Jag har lite mycket att göra just nu, det är trots allt bara 12 dagar kvar till jul!
Det skall bakas och pyntas och allt som hör julen till, men jag lovar att lägga upp receptet på både saffransbiscotti och på min fisksoppa så snart jag får en stund över!

Lite senare kommer även dagens mat upp.

Vore kul att veta vilka som läser min blogg, ni kan väl slänga iväg ett litet hej i kommentarsfältet? :)


Dagens mat

2011-12-10 | 01:15:18
Idag får ni stå ut med ett bildlöst inlägg, eftersom jag inte åt frukost och middagen serverades på bortaplan.

Frukost
Var inte ett dugg hungrig på morgonen, så det blev en kopp thé - med grädde såklart!

Lunch
Gårdagens middag, fisksoppa med saffran

Middag
Ikväll var vi bortbjudna på finkalas hos svärfar som fyllt år, så det blev tacos alá svärmor! Gott gott :)


Något kul som hände idag var att en av de matbloggare jag följt under en lång tid kommenterade och ville ha mitt recept på fisksoppan jag gjorde igår, så det kommer upp under morgondagen!
Jag läser så otroligt många bloggar om mat, och nu har jag äntligen tagit tag i min hemliga dröm - att själv blogga om mitt intresse och få dela med mig av mina recept och tankar. Det här känns som början av något riktigt, riktigt kul!

Dagens mat

2011-12-08 | 21:09:39
Frukost
Ägg med majonäs, citron och dill, thé med grädde



Lunch
Gårdagens middag, dvs Ostfyllda örtbiffar med pepparsås

Middag
Fisksoppa med saffran, serveras med vitlöksaioli


Dagens mat

2011-12-07 | 21:31:52
Frukost
Avokado med tonfiskröra, thé med grädde och min favorit - en  babybell.



Lunch
Höll mig mätt hela dagen av frukosten, så drack bara en kopp thé med grädde till lunch

Middag
Ostfyllda örtbiffar med pepparsås, grönsallad och egeninlagd gurka




Dagens mat

2011-12-06 | 22:35:06
Frukost
Hallon- och jordgubbssmoothie med rysk yoghurt och vaniljpulver



Lunch
Gårdagens middag , dvs rättikagratäng med fläskfile och kantarellsås

Middag
Ost- och örtfylld fläskytterfile, gurka och kall bearnaisesås




Low Carb, High Fat

2011-12-06 | 21:13:27
Då och då möts jag av människor som verkar väldigt negativa till LCHF.
Därför tänkte jag nu skriva ett inlägg om orsaken till att jag äter kosten, och vilken skillnad jag har känt mellan att äta LCHF och den vanliga husmanskosten jag brukade äta.

Ofta när man bor ensam så äter man inte som man borde, vilket inte jag heller gjorde.
Jag tyckte  det var riktigt kul att laga mat, men det var inte kul att laga mat till sig själv varje dag, så det blev ofta något som gick snabbt, som tex pasta, pizza, kebab, mackor osv. Alltså ingen bra kost alls.
När jag och Thobias började träffas och senare flyttade ihop insåg jag att nu hade jag inte bara mig själv att laga mat till, utan även han skulle ha mat. Mat blev kul igen, jag lagade numera middag varje dag till oss, åt frukost och lunch - något jag annars kunde hoppa över.

På grund av att jag hade ätit för lite tidigare, och nu åt som jag skulle dvs, frukost, lunch och middag, så kom även sambokilona och hälsade på. Vilka dom var eller hur många dom var är helt ointressant, då dom redan gått hem igen.

Därför bestämde jag mig under sommaren 2011 att göra något åt mig själv, och mina dåliga vanor.
Jag har lite problem med knäet och med ankeln sen tidigare, så att motionera genom promenad/jogga/springa var inte alltid ett alternativ. Jag kände mig dessutom aldrig motiverad, var ständigt trött och hade ofta ont i huvudet och i magen, vilket gjorde att jag inte heller tog mig ut ändå, även om jag hade varit bra i ankeln och knäet.
Efter lite surfande på nätet såg jag att det fanns en kost som hette LCHF - Low carb, High Fat och som skulle vara väldigt bra för att gå ner i vikt, men även för att hålla blodsockret på jämn nivå. Efter lite mer koll på kosten så bestämde jag mig för att prova. För att ni ska förstå vad kosten innehåller så radar jag upp viktiga saker att veta.

Hur funkar det?
LCHF går ut på att äta mat som höjer din blodsockernivå så lite som möjligt. Genom att låta bli att äta socker och kolhydratrik mat som potatis, ris, pasta, mjöl och bröd så får blodet en lägre blodsockerhalt, vilket ger lägre insulinvärden och en ökad fettförbränning. Insulin är ett måste för kroppen men höga nivåer gör att kroppen lagrar fett i stället för att använda det som bränsle. Därför är även kosten bra för diabetiker.

Vad äter man?
LCHF är precis som det låter – en kost som bygger på ett lågt intag av kolhydrater och ett högt intag av fett.  Rakt över satt till svenska "Låga kolhydrater, högt fett." Genom att äta kosten håller sig blodsockret på en låg, jämn nivå och kroppen får möjlighet att bränna fett. När kroppen använder fettet i fettcellerna som energi så blir vi mindre hungriga, eftersom energin redan finns i lagrad i kroppen, klar att använda. Många LCHFare skriver om just det, att när kroppen inte längre är sockerdriven försvinner ”vrålhungern” och känslan av att ”man måste stoppa i sig något”.

Grunderna i LCHF är enkla. Undvik socker och mat med mycket stärkelse som tillexempel bröd, pasta, ris och potatis. Iställer äter man sig mätt på kött, fisk, ägg, grönsaker som växer ovan jorden och naturligt fett, som finns i bland annat smör, avokado och nötter. LCHF-kost innebär att man äter mat som är naturlig, som inte innehåller främmande, tillverkade ämnen och som håller kroppens hormoner i sin naturliga balans.

Ursprungsmaten
Man kan säga att LCHF till stor del bygger på ”den ursprungliga kosten”. LCHFare världen över har bekräftat att genom att välja bort socker och stärkelserik mat och ersätta den med råvaror som funnits i människans närhet har dom fått både viktminskning och ett friskare liv. Det finns inga bevis på exakt vad våra förfäder åt, men eftersom man har hittat rester av animalisk mat - kött, fisk, ägg och fågel, så kan man ganska snabbt utesluta att dom åt pasta, bröd, margarin eller flingor till frukost.

Extrem kost?
Många verkar tro att jag dricker grädde till frukost och att allt jag äter dryper av fett. Vilket absolut inte är fallet.
Vanlig fläskfärs innehåller fett, och att steka den i en klick äkta smör skulle nog ingen kalla extremt, trots att det är en väldigt typisk LCHFmat. Det är inte mängden fett som är viktig, utan vilket fett, och mängden kolhydrater. Jag kommer därför börja lägga upp bilder och skriva om vad jag äter under tiden jag äter LCHF.

Fett
Här är ett högt fettintag en förutsättning för att du ska kunna komma åt kroppsfettet och gå ned i vikt. Fettintaget håller insulinet nere, får ig¨ång  fettförbränningen och fungerar som ett optimalt bränsle för kroppen. En kost med mycket kolhydrater däremot ger motsatt effekt; förhöjda insulinnivåer, fettinlagring och låg fettförbränning. LCHF bygger också på att det är de naturliga fetterna från djurriket (animaliska fetter) som är de mest hälsosamma för oss människor.

Protein
Proteiner behövs för flera livsviktiga funktioner och ämnen i våra kroppar. Proteiner består av långa kedjor av aminosyror som i sin tur är grundläggande byggmaterial för våra kroppsvävnader. Muskler, organ, hud, hår och naglar består till stor del av protein och brist på protein kan få mycket allvarliga konsekvenser. Människan är genom evolutionen anpassad till animaliskt protein. Bra proteinkällor är kött, fisk, ägg, mjölk, grädde och ost. I de livsmedlen finns också många nödvändiga aminosyror som vi måste få i oss genom kosten, eftersom kroppen själv inte kan bilda dem.

Kolhydrater
LCHF bygger som sagt på att ha ett lågt intag av kolhydrater. Särskilt viktigt är det att välja bort snabba kolhydrater, som finns i produkter från potatis, socker, flingor, majs, ris, pasta, läskedrycker, godis, kakor, glass osv. Intaget av snabba kolhydrater leder till att man blir sötsugen och äter mer än vad man behöver. Överskottet blir fett och lagras för dom flesta runt midjan. Långt intag av höga kolhydrater kan leda till sjukdomar som  övervikt, högt blodtryck, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och allergier.

Farligt för hälsan?
Många ifrågasätter mitt val av kost, och säger att jag är vansinnig som tror på 'den där skiten.'
Man har ännu inte hunnit forska tillräckligt mycket för att veta hur kosten kan påverka kroppen långsiktigt, och man pratar om att en kost på låga kolhydrater kan ge diabetes och förhöjda blodfetter. Om det är sant eller inte vet jag inte, men ärligt talat så struntar jag i det för tillfället, för jag har aldrig mått så bra som nu. Jag tycker det är toppen att var och en hittar sitt sätt att få kontroll på sin vikt. Jag mår bra av LCHF men andra gör kanske inte det och det är väl bra att vi alla är olika?

Skillnaden
Förut hade jag ofta:
Ont i huvudet (2-3 gånger i veckan, höll i sig i timmar)
Fick då och då yrsel
Fick panikont i magen om jag inte åt direkt när jag var hungrig
Kände mig ofta uppblåst och pösig
Var trött och seg i huvudet
Orkade inte göra någonting
Hade ingen motivation till något
Var lättirriterad på allt och alla
Var sötsugen konstant

Numera har jag sällan ont i huvudet eller magen. Jag känner mig aldrig panikhungrig, och jag känner mig aldrig sådär äckligt mätt heller. Jag känner mig väldigt sällan sugen på godis, chips osv, och även om jag ibland äter bakverk så känner jag inte ångest över det, utan känner att det räcker med en. Allt jag har skrivit ovanför har blivit bättre, samt att jag har gått ner 5 kilo sedan i somras. Jag startade inte med LCHF för att tappa vikt egentligen, utan för att se om jag kunde må bättre, och det gör jag. Sen att mina sambokilon har försvunnit är bara ett extra plus, och jag har fått lite kvinnligare former än innan.

Vissa mår bra av att inte äta kött, vissa äter inte mejeriprodukter, vissa äter inte alls och vissa  äter för mycket. Jag tänker aldrig någonsin pracka på någon att äta LCHF, men jag kan säga hur JAG har uppfattat kosten och mina erfarenheter av det. Jag skulle önska att ni som klagar på vad andra äter, tar den energin oh lägger den på något annat istället, för jag kommer tyvärr inte lyssna på er. Jag mår bra av LCHF, och kommer forsätta äta det.

Och för er som tror att jag dricker ren grädde till frukost, äter 1 kg smör till lunch och äter 79st ägg om dagen kan jag bara säga; fortsätt tro det ni.

Om ni vill veta så äter jag fortfarande både kakor och godis, läsk osv, men numera äter jag det bara när jag är sugen, vilket inte alls är ofta, och inte alls i samma mängd som tidgare. Jag kör alltså inte strikt LCHF, utan jag äter det jag vill - när jag vill. Och det är väl vad alla önskar att man kunde göra?


Hannah Victoria Klasson, 24 år gammal och bor i Arboga tillsammans med min sambo Thobias och våra katter Gibson och Pripps. Utbildar mig just nu till bagare/konditor.Tycker om matlagning, att baka, fotografera och umgås med nära och kära. I min blogg kommer ni få många härliga recept!
RSS 2.0