6

2010-04-15 | 01:17:19


Romantik / Drama




Denna film baserar sig på en sann historia, där vi får följa Richard Pimentel (Ron Livingstone) från hans allt annat än lyckliga barndom, till hans sätt att förändra världen.
Richard finner att han har en otrolig förmåga av att hålla tal, men hans drömmar får sig dock en smäll när han misslyckas med att komma in på universitetet, och tar istället värvning i militären, för tjänstgöring i Vietnam.

Oturligt nog kommer han hem från kriget allvarligt hörselskadad, och drabbas av permanent tinnutus. Richard får trots sin starka vilja beskedet om att han aldrig kommer kunna höra normalt igen, vilket medför att han aldrig lär komma in på en skola, eller få någon meningsfull sysselsättning i livet. Richard vill inte acceptera detta, utan lär sig att läsa på läppar.

Han träffar på Art Honeyman (Michael Sheen), en mycket intelligent kille - med cerebal pares, som Richard mot alla odds kan höra vad han säger. Art öppnar ögonen för Richard, och tillsammans med Art och flickvännen Christine (Melissa George) börjar Richards en lång kamp för de handikappades rättigheter.

Denna film baserar sig som sagt på en sann historia, och är därför väldigt gripande.
Filmen tar också upp bra budskap och en viktig sensmoral, men utan att det blir tungt eller predikande. Manusförfattaren har valt att lätta upp den i grund och botten allvarliga storyn med en del humor, vilket jag anser vara ett lyckat drag, som gör att det blir en relativt lättsam film, som man kan se utan att bli alltför deprimerad av handlingen.

Filmen får en att tänka till, då det inte alls var länge sedan handikappade sågs som utbölingar, och arbetsgivare vägrade att anlita en handikappad - på grund av fördomar och brist på förtroende.

Att filmen klassas som romantik/drama är något jag är helt oförstående angående.
Visst finns det scener mellan Richard och Christine som kan ses som romantiska, men dessa kan lätt räknas på en hands fingrar, och det är utan tvekan Richards liv och öde som står i centrum. Jag tror nog detta är en film som öppnar ögonen för många - jag vet att det gjorde det för mig.
Trailer hittar ni här.

Quotes:

Richard Pimetel:
The differences that you make, that are the ones of lasting importance, are the little differences that you make in a life of another person.

Betyg: 4/5 - It does come from within.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0